Interactieve Soundscapes (q3)

From Interaction Station Wiki
Revision as of 11:27, 21 November 2022 by Annasa (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Wordt gegeven door
Thomas Rutgers

Naam Station
Interaction Station

Beknopte omschrijving inhoud module
Je vergeet het wel eens, maar behalve in een visuele wereld bevind je je ook altijd in een geluidswereld. En ook al ervaar je die misschien wat minder bewust, toch kan ze een grote invloed op ons hebben. In een soundscape ontwerp je als het ware een landschap van geluid. Zo bepaal jij de geluidswereld waarin de luisteraar zich bevindt. En met interactieve technieken kun je het geluid ook laten reageren op wat er er plekke gebeurt. In deze module leer je te werken met (abstract) geluid als materiaal. Hoe kun je klankeigenschappen benoemen? Wat zijn technieken om geluid te maken en te bewerken? Op welke manier kan geluid ons beïnvloeden? En hoe kun je het op een interactieve manier inzetten?

Uitgebreide omschrijving inhoud module
Je maakt kennis met een aantal technieken om zelf geluid te maken en te bewerken. Je leert de verschillende klankeigenschappen te benoemen en hoe je die kunt koppelen aan sfeer en emotie. Hierna ontwerp je zelf een interactieve geluidsinstallatie. Je denkt na over hoe de luisteraar zal worden beïnvloed door het geluid, maar ook hoe het geluid reageert op de luisteraar. Hiervoor reiken we je een aantal technieken aan. Uiteindelijk presenteer je de installatie in een ruimtelijke opstelling met vier luidsprekers.

Leerdoelen – leren van verschillende technieken voor het maken en bewerken van abstract geluid – kunnen benoemen van klankeigenschappen – kennismaken met het ontwerpen van interactief ruimtelijk geluid

Planning
week 1:
– introductie technieken om zelf geluid te kunnen maken
– maken van geluiden bij verschillende sferen/emoties/stemmingen
– spectrale analyse & synthese
week 2:
– benoemen van klankeigenschappen
– timestretching
week 3:
– ontwerpen van een interactieve soundscape; hoe moet volgens jou de gebruiker reageren op het geluid, hoe moet het geluid reageren op de gebruiker?
– maken van een patch in Max
week 4:
– vervaardigen en uittesten van het interactieve soundscape
Lesvorm Klassikale uitleg, en vervolgens werken in groepjes of individueel op de computers in het Interaction Station; uiteindelijk één voor één presenteren in een ruimtelijke opstelling met vier luidsprekers

Referenties Soundscapes http://en.wikipedia.org/wiki/SoundscapeSound Art & Sound Installations blog

http://www.everydaylistening.com

Kosten N.v.t.

Voor wie Beginners of gevorderden; iedereen die geïnteresseerd is in geluid en interactiviteit


[Category:Hacking]]